Soppa med färska tomater

Många tomatsoppor innehåller krossade tomater på burk. Vill du lite mer exklusiv kan du som här göra din tomatsoppa med färska tomater istället. Receptet räcker till fyra portioner.

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 2 röda paprikor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 tsk torkad timjan
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna i halvor. Dela paprikorna och ta bort kärnhuset, Skiva vitlök och rödlök.
  2. Lägg allt på en ugnsplåt och ringla olivolja över. Sätt in ugnen i 20 minuter.
  3. Lägg alla grönsaker i en matberedare och mixa i någon minut tills blandningen är slät, om du vill ha en slät tomatsoppa. Annars hacka upp allt efter önskad grovlek. Häll över i en kastrull och späd med buljong.
  4. Strö över timjan och låt tomatsoppan koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.